De 4 basisprincipes voor meer tuingeluk

Een grote of kleine tuin in stijlvolle, landelijke, klassieke of moderne stijl. Alles is mogelijk. Uw tuinbeleving is voor ons belangrijk. Daarom werken we volgens de 4 basisprincipes van Tuingeluk©. Dat betekent dat wij tuinen ontwerpen met voldoende groen, rekening houden met hoogte-elementen, privacy en de juiste energiebalans.

Onvoldoende in- en doorslapen

Als je kind niet goed slaapt, heb je als ouder meestal ook geen optimale nachtrust. Daarom is het belangrijk meer te weten over slapen bij kinderen. Dat leidt indirect tot een beter nachtrust voor jou/jullie als ouder(s).

Eerst even iets over het nut van slapen.
Slapen is een levensbehoefte, je kunt niet zonder. Tijdens je slaap wordt nl. groeihormoon aangemaakt, herstel je van alles wat meemaakt overdag, je geheugen wordt geordend en opgeruimd en je bouwt daarmee nieuwe energie op. Zo worden heftige emoties tijdens de slaap voor een deel van de emotionele koppelingen los gemaakt, zodat de emoties niet meer zo heftig zijn.

Slaapgebrek kan leiden tot een minder goede ontwikkeling en groei en meer gedragsproblemen. Maar kan op den duur ook leiden tot meer obesitas, diabetes en hart- en vaatproblemen en een groter risico op psychiatrische problematiek zoals PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). Ook verlaagd slaapgebrek de motivatie en risico-inschatting. Allemaal factoren die je liever wil vermijden.

Wat heb je nodig om beter te kunnen slapen?
– Je biologische klok moet op ‘nacht’ staan.
– Het hebben van een avondritueel, dat bevordert de voorspelbaarheid.
– Vertrouwen dat je kunt slapen.
– Rust.
– Een goede balans tussen rust en activiteit overdag en een passende avond invulling.
– De juiste bedtijd (soms anders dan je zou denken, vroeger naar bed is niet altijd beter).

Er zijn diverse redenen waardoor een kind niet goed slaapt, zoals:
– Verstoring biologische klok.
– Pijn.
– Genetische stoornis of onderliggende aandoening (hyperactiviteit, autisme e.d.)
– Medicatie.
– Spanning bij ouders (straks slaapt hij weer niet).
– Kinderen die de ogen niet durven te sluiten.
– Jonge kinderen moeten leren slapen. Jonge kinderen slapen nog minder goed in/door en pubers ook. Als er meerdere factoren zijn wordt dat nog slechter (bijv. ADHD)
– Je hebt slaap en waak systemen in je brein. Bij kinderen die s’nachts teveel ‘aan’ staan werkt dit onvoldoende.
– Ook goed om te weten: je kunt niet méér slapen dan je nodig hebt.

Wat ik voor jullie kan doen.

Eerst maken we samen een analyse van alle factoren die met slapen én dagritme te maken hebben. Ze krijgen we meer inzicht.
Dan ga ik in op de specifieke patronen. Ook maken we een analyse van eventuele emoties of overtuigingen die je kind in de weg kunnen staan om tot goed en ontspannen (in)slapen te kunnen komen. De methode Kind-In-Evenwicht is daarbij helpend.
Vervolgens gaan we samen na wat jullie kunnen proberen te veranderen of te oefenen om het inslapen of doorslapen te verbeteren.

Filmpje “how to dad’

CONTACT

TERUG